tiistai 6. toukokuuta 2014

Jennifer Worth: Call the Midwife

 "Why did I ever star this? I must have been mad! There were dozens of other things I could have been - a model, air hostess, or a ship's stewardess. The ideas run through my head, all glomorous, highly paid jobs. Only an idiot would choose to be a nurse. And now a midwife..."
Näillä sanoilla alkaa Jennifer Worthin omaelämäkerrallisen kirjasarjan ensimmäinen kirja. Lausahdus, joka on yllättävän ajaton. Ajatus, joka käy lähes jokaisen alan ihmisen mielessä; miten minä olen ryhtynyt tällaiseen. Ryhtynyt ammattiin, joka on kaikkea muuta kuin siistiä sisätyötä mukavalla palkalla ja säännöllisin työajoin.

Worth kuvaa aikansa työolosuhteita realistisesti. East End sotien jälkeisessä Lontoossa on ollut köyhää aluetta, jossa ovat kukoistaneet niin taudit kuin ystävällisyys ja yhteisöllisyyskin. Vanhat perinteet ovat eläneet niin ikään tiukassa; avioliiton ulkopuoliset lapset ovat olleet suuri häpeä eikä ehkäisyä tuolloin juuri tunnettu. Voidaan siis sanoa, että kätilöillä on tuolloin ollut kädet täynnä töitä!

Worth työskenteli 1950-luvulla Nonnatus House -nimisessä nunnaluostarissa. Tai pikemminkin luostarin "sivutoimipisteessä". Kaikki Nonnatus Housen nunnat toimivat myös kätilöinä ja heidän lisäkseen yksikössä asuivat ja työskentelivät neljä muuta kätilöä Jennifer Worth mukaan lukien. He huolehtivat alueen äitiyshuollosta; pitivät neuvolavastaanottoa ja tekivät kotikäyntejä. Ja tietysti huolehtivat synnytyksistä. Tuolloin, kun lähes kaikki äidit synnyttivät kotona.

Kirja on mielestäni erinomaisesti kirjoitettu. Teksti on soljuvaa ja lähes romaaninomainen. Välillä lähes unohdin, että luen ei-fiktiivistä kirjaa. Lukiessa pystyi eläytymään eri tunteisiin aina onnistumisen ilosta menettämisen tuskaan. Henkilöt ovat kuvattu hyvin elävästi ja erityisen hienoa oli, että Worth pystyi kuvaamaan itseäänkin lähes objektiivisesti, myös heikkouksiaan.

Itse tutustuin kirjaan katsomalla kirjan pohjalta tehtyä BBC:n tv-sarjaa. Pidin sarjasta kovasti ja mielestäni siinä on onnistuttu saavuttamaan sama tunnelma kuin kirjassa. Ajastaan Nonnatus Housessa Worth kertoo myös kirjan "jatko-osissa" Shadow of the Workhouse ja Farewell to East End.
Ensimmäiset kaksi kirjaa ovat myös saatavilla Eija Tervosen käännöksinä.

Tiedot kirjasta:
Kirjailija: Jennifer Worth
Nimi: Call the Midwife (suom. Hakekaa kätilö!)
Sivuja: 340
Julkaistu ensimmäisen kerran: 2002
Kustantaja: Phoenix (2008)
Mistä?: Oma ostos Stockmannin Hulluilta Päiviltä noin vuosi sitten .
Arvio: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristit juuri päivääni! Suurkiitos kommentistasi.