perjantai 16. toukokuuta 2014

Veronica Roth: Outolintu (e-kirja)

Beatrice on 16-vuotias tyttö, joka on elämänsä suurimman valinnan edessä. Hän elää maailmassa, jossa ihmiset on jaettu viiteen vyöhykkeeseen (Vaatimattomat, Uskaliaat, Rehdit, Sopuisat ja Terävät) valintansa mukaan. Valintaa ennen he läpikäyvät testin, joka kertoo, mihin vyöhykkeeseen he soveltuvat parhaiten. Beatricen kohdalla kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan ja hän ei saa selkeää testitulosta. Nyt hänen on kuitenkin valittava jäädäkö perheensä luo Vaatimattomiin vai valitako uusi vyöhyke.

Outolintu-kirja tuli luettavakseni ihan vahingossa. Käytännössä se tapahtui niin, että halusin testata, pystynkö lainaamaan kirjaston e-kirjastosta kirjan ulkomailla. Outolintu sattui sillä hetkellä olemaan vapaana, ja olin kyllä kuullut jotain kirjasta etukäteen. Niinpä napin painalluksella kirja oli koneellani seuraavat kaksi viikkoa.

Kirja koukutti todella nopeasti. Tarina eteni sopivan jouhevasti. Pidin siitä, että valinnan jälkeen tapahtuvaa koulutusta käsiteltiin sangen laaja-alaisesti. Myös romantiikkaa oli sopivassa suhteessa ja täytyy tunnustaa, että ihastuin vähän itsekin Neljään. :) Kirja on myös yllättävän väkivaltainen. Kokelaat pannaan ottelemaan ilman varusteita eikä aseellisilta selkkauksiltakaan voida välttyä.
Jonkin verran ehkä lopun toimintapläjäys latisti tunnelmaa. Se oli ehkä hieman liian ennalta-arvattava minun makuuni. Kuitenkin pidin kirjasta paljon ja päädyinkin ostamaan ja lukemaan jatko-osat englanniksi. (Niistä lisää myöhemmissä postauksissa)

Muista kirjablogeista olen lukenut, että monia häiritsi jonkin verran maailman taustojen ja historian puuttuminen. Itse nielaisen kaiken sen kummempia mukisematta. Minusta maailma vaikutti jokseenkin järkeenkäyvältä. Jonkin verran persoonallisuuspsykologiaa lukeneena yhdistin kirjan viisi vyöhykettä persooonallisuuden Big Five-teorian faktoreihin. Jokainen vyöhyke edusti ainakin osittain jonkin faktorin ääripäätä. Esim. Uskaliaat edustavat ekstroverttejä jne.

Kirjaa on myös paljon verrattu Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogiaan. Toki joitain yhtäläisyyksiä löytyy, mutta Outolinnun tarina on toimiva ja varmasti kantaisi ilman Nälkäpelin nostamaa hypetystä dystopioihin.

Kaikin puolin kuitenkin hyvin nautittava lukukokemus, jota voin suositella lämpimästi.

Tietoja kirjasta:
Kirjailija: Veronica Roth
Nimi: Outolintu
Alkuperäinen nimi: Divergent
Kääntäjä: Outi Järvinen
Julkaistu ensimmäisen kerran: 2011 (HarperCollins)
Kustantaja: Otava (2014)
Mistä: Kirjaston e-kirjastosta
Arvio: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristit juuri päivääni! Suurkiitos kommentistasi.