keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys


Neljäntienristeys kuvaa yhden perheen tarinaa neljän ihmisen kertomana. Kertojina ovat kolmen sukupolven edustajat, joiden tarinat linkittyvat toisiinsa. Tarina alkaa nuoren pitäjänkätilön Marian vaiheista 1800-luvun lopusta ja jatkuu hänen tyttärensä Lahjan elämään aina 1990-luvun lopulle. Tarinaa täydentää Lahjan miniän Kaarinan ja miehen Onnin kertomukset. Tarinaan mahtuu ilon ja onnen hetkiä sekä surua ja menetyksen tuskaa. Unohtamatta kateutta, pettymystä ja toivoa... Siis kaikkea, mitä elämä pitää sisällään.

Olin lukenut kirjasta paljon muiden kirjabloggaajien kommentteja ja muita arvosteluja. Lisäksi itseäni kiinnostaa hyvin paljon 1900-luvun vaihteen ja sotien aikainen historia. Niinpä, kun kirja osui silmiini kirjastossa, oli päivänselvää, että se lähtisi mukaani. Olin kuullut kirjasta lähinnä ylistäviä arvioita, joten täytyy tunnustaa, että odotukseni olivat todella korkealla. En tiedä, johtuiko juuri tästä seikasta, että olin luettuani kirjan hieman pettynyt.

En voi missään nimessä sanoa, että kirja olisi ollut huono, mutta odotin jotain enemmän. Pidin paljon kirjan tunnelmasta ja odottamattomista käänteistä. Teksti oli sujuvaa, mutta jokin kerronnassa ontui. Kirja jätti hirvittävän paljon aukkoja... Mielestäni ehkä liikaakin. Vuodet loikkivat eteenpäin, ja tapahtumien yli hypittiin. Toki limittäin kulkeneet tarinat täydensivät toisiaan, mutta eivät ehkä tarpeksi.

Pidin kuitenkin Kinnusen tavasta kirjoittaa, ja kirja parani loppua kohden. Ehkä sitä tottui pomppivaan kerrontaan tai sitten linkittyvät tekstit hieman täydensivät alun ammottavia aukkoja. Kirja oli hyvä, mutta ei kuitenkaan noussut suosikkeihini.

Tiedot kirjasta:
Kirjailija: Tommi Kinnunen
Nimi: Neljäntienristeys
Sivuja: 334
Julkaistu ensimmäisen kerran: 2014
Kustantaja: WSOY (2014)
Mistä?: Kirjaston Bestseller-hyllystä.
Arvio: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristit juuri päivääni! Suurkiitos kommentistasi.